Sjukgymnastik

Vid dystoni använder kroppen friska muskler för att kontrollera de ofrivilliga rörelserna och kompensera för den nedsatta funktionen i de drabbade musklerna. Konsekvensen kan bli smärtande, trötta muskler och försämrad funktionsnivå.

Sjukgymnastik är riktad mot att lära sig av med dessa felaktiga kompensationer, förebygga spänningar i icke drabbade muskler, och styrka kroppens stabiliserande mekanismer. Fokus ligger på avspänning och närvaro, stabiliseringsträning, styrka och träning av specifika muskler, och att öka patientens medvetenhet om hur kroppen kompenserar för den nedsatta muskelfunktionen.

Det rekommenderas inte att direkt manipulera de av dystonin drabbade musklerna. Patienter med dystoni har olika tolerans för sjukgymnastik och aktivitet. Behandlingen måste därför individanpassas. Egenträning bör ske i samråd med sjukgymnast och bör undvikas när patienten har stora smärtor eller kraftiga spasmer. När individen upplever en viss förbättring kan lågintensiv träning inledas tillsammans med sjukgymnasten. Övningar i vatten har visat sig reducera smärta, öka rörligheten och förbättra balansen hos patienter med cervikal dystoni.