Botulism är en behandlingsbar, mycket sällsynt förgiftning

Lär mer om botulism!

Efter förra veckans artikel i Aftonbladet har SDF varit i kontakt med flera neurologer som behandlar dystonipatienter med botulinum toxin.

Håkan Löfving från Löfvingkliniken i Göteborg säger: ”Man undrar vad som i själva verket har hänt. Går inte räkna ut från artikeln som är alltför vinklad. Botox i form av Botulism, dvs när du via naturen (sår, konserver osv) får i dig 10-100 miljarder ggr högre dos ger ju paralys av all skelettmuskulatur (inte kramper), andningsförlamning pga att diafragma slutar funka, påverkar inte mag-tarmkanalen alls (han fick ju tvärstopp) och totalblockerar svettfunktion (här var det ju tvärt om). Man måste nog ha hans journal för att räkna ut vad som ligger bakom. Jag har ju haft hand om 2 svenska botulismfall och de tedde sig exakt som det senast inträffade i Sverige som en gammal kollega till mig, Fredrik Lundin hade hand om och dessutom skrev rätt nyligen om i Läkartidningen.”

Vi har fått godkännande av Fredrik Lundin att publicera hans artikel om botulism från Läkartidningen mars 2014. Läs mer här: Botulism av Fredrik Lundin